José António Pereira föddes i staden Mindelo på Kap Verde 1964. Han arbetar som fotograf med att visa sitt land, dess unika natur och människor. En period livet levde han ett svårt liv där intresset för kameran blev vägen ut ur missbruk. Han har ett socialt engagemang och brukar låta intäkten från ett sålt foto på varje utställning gå till behövande på Kap Verde. Bilder har donerats till institutioner som de psykiatriska klinikerna i landet.
Se mer foton av Zé Pereira på hans Facebook-sida.
Det har blivit flera utställningar i hemlandet, också i Paris. Och nu även i Sverige genom vänskapsföreningen Amigos de Cabo Verde, i Stockholm, Gamleby-Västervik och Karlstad.
Föreningen Amigos de Cabo Verde har funnits sedan 1991. Medlemmar är kapverdier i Sverige och svenskar, som på olika sätt haft kontakt med eller fått intresse och kärlek till landet. Föreningen driver i huvudsak två biståndsprojekt. Sedan december 2003 har föreningen samarbetat med den kapverdiska ungdomsorganisationen Associação Juvenil Black Panthers i den fattiga stadsdelen Várzea i huvudstaden Praia. Black Panthers startades 31 december 1980 med ungdoms- och idrottsverksamhet men har, efter det att nuvarande ordförande och eldsjälen Alcides Amarante tog över 2004, fått en alltmer social inriktning. Amigos de Cabo Verde ger ekonomiskt stöd till Black Panthers daghem Mini Black, som finansieras via föreningens fadderverksamhet. Sedan 2013 har ACV varje år också kunnat ge ett engångsstöd till andra mindre, men angelägna projekt, genom Projektfonden. Föreningen vill också främja kulturellt utbyte mellan länderna. Så varje år samlas alla medlemmar m.fl. till en årsfest fylld av kapverdisk musik och mat.
Landet Kap Verde blev självständigt från Portugal 5 juli 1975 efter många års kamp. Ögruppen består av 15 öar varav 9 är bebodda. De ligger i Atlanten ca 60 mil väster om Gambia-Senegal. Sammanslagen blir ytan ungefär lika stor som Gotlands. Befolkningen idag är ca 550 000 invånare. Öarna upptäcktes 1465 av portugisiska sjöfarare. Då var de obebodda. Men snart blev de ett nav för den transatlantiska slavhandeln. Det växte fram en befolkning och en kultur ur både afrikanska och europeiska rötter. Något helt nytt ”kreolskt” utvecklades tidigt. Musiken har blivit världskänd med bl.a. namn som Cesária Évora. Att leva på öarna har varit hårt många gånger och kan så vara än idag. Det har kommit årslånga torrperioder med brist på mat och svältkatastrofer. Senaste gången 1948. Ett stort antal kapverdier har blivit tvungna att emigrera och skapa nya liv i USA, Portugal, Holland, Sverige och i många andra hörn av världen. Det bor fler kapverdier i utlandet än på öarna. Numera besöker fler och fler Kap Verde som turister och den inkomstkällan har blivit viktig. Landet har sedan självständigheten setts som ett gott exempel på ett fattigt lands strävan till utveckling. Styret är en stabil parlamentarisk flerpartistat och republik.
Landskapet på Kap Verde har vulkaniskt ursprung. Ön Fogo är en aktiv vulkan. Senaste utbrottet var i november 2014. Inga människor skadades men två byar och en stor areal odlingsmark slukades helt av lavafloderna. Stora delar är torra och bergiga och beroende av osäkra höstregn för att vakna till liv. Men det finns också grönskande dalar med vatten året om. Numera byggs dammar där man sparar regnvatten till jordbruket. Stora skogsplanteringar (eukalyptus, akacior) hoppas man ska dra mer vatten ur molnen och binda det i jorden. Naturen präglas av isoleringen och vad människan fört med sig. Det finns 620 växtarter. Av dessa är 42 % införda och 13 % endemiska (finns bara på Kap Verde). Drakblodsträdet, som också kan ses på Kanarieöarna, är en inhemsk art. Den ursprungliga floran trängs ofta undan till ogästvänliga platser, klippstup och stränder. I havet finns många endemiska typer av snäckor, svampdjur, koraller. Stora valar och delfiner besöker vattnen. Havssköldpaddor kommer ofta till stränderna och lägger ägg. Bland fåglarnas 184 arter är 13 % endemiska. Till exempel den blåskimrande kungsfiskaren ”Passarinha” (Halycon leucocephala aceton). Den dyker inte efter fisk utan sitter i träden och störtar efter kringflygande insekter istället. 41 fågelarter häckar på öarna. Resten är övervintrande flyttfåglar. Häromåret hittades en gråhäger ringmärkt i Estland. Det finns 47 naturskyddade områden. 27 av dessa omfattar både land och hav.