De allmänna resetipsen nedan är sammanställda av Richard Ek och Olof Jönsson och ingår i en PDF-rapport från en ornitologisk expedition till Kap Verde de genomförde 2009. Fem svenska fågelskådare ville bland annat dokumentera utrotningshotade fågelarter.
Korta faktauppgifter
Kap Verde ligger ca 50 mil väster om Senegals västkust, med en sammanlagd landyta av Gotlands storlek. Endast nio av 15 öar är befolkade. Landets huvudstad Praia ligger på ön São Tiago (Santiago). Antal invånare för landet är 437 000 (2001), och i Praia återfinns ca 100 000 av dessa invånare (1998). Den mest utbredda religionen i detta land är katolism. Klimatet är torrt och skiljer sig avsevärt från det afrikanska fastlandet på samma breddgrader. Öarna svalkas av nordostliga vindar året om och dagstemperaturen ligger på ca 22-25 grader höst-vinter-vår. Under främst januari – februari besväras man periodvis av varma ökenvindar som för med sig sand från fastlandet. Juli – augusti är de varmaste månaderna med upp till 30 grader.
Språk
Portugisiska är det officiella språket, men det som talas här är Crioulo – Kap Verdes kreol, som är en blandning av portugisiska och olika afrikanska språk. 1999 fick kreol status som officiellt. Visum kan man skaffa på flygplatsen, men var smart – det tar tid i detta land. Lös det på hemmaplan! Vi skaffade våra genom det Kap Verdianska konsulatet i Stockholm m.h.a. konsul Miguel Pinto. Tillsammans med en ansökningsblankett var man även tvungen att skicka in sitt pass och två passfoton. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum. Det hela tog ca tio dagar och kostade 450 kr + porto och eventuella kostnader för passfoto. Hur visumförfarandet fungerar om man reser med charter vet vi inte.
Valuta
Valutan i Kap Verde är escudo, (CVE) och kan bara växlas på plats. Bankomater finns i de större orterna. 1 EUR är ca 110 CVE eller 1 SEK är cirka 12 CVE (april 2007). Enklast är att ta med euros som även accepteras på turistmarknader. Kredit- och bankkort accepteras på hotellen i övrigt i begränsad utsträckning.
Flygresa
Utrikes – det enklaste är att ta sig med TAP (Air Portugal) till Lissabon (ja, det finns ju fyra nyblivna C- arter att hänga in i utkanten av staden) för att sedan ta sig vidare till Kap Verde. Det har även börjat gå charter till Kap Verde nu men efter att ha undersökt priserna visade det sig att det blev billigare att flyga reguljärt, trots att charterbiljetterna endast omfattade flygstolar!
Inrikes – TACV (Cape Verde Airlines) är bolaget som du skall jobba mot när det gäller inrikesflyget. Det var lurigt att fixa detta online men till slut fick vi kontakt med bolagets tyska kontor som villigt servade oss med tidtabeller och svarade på mail. Det gick dock inte helt smärtfritt ens då. Svårast för oss var att få ihop flygen som vi ville till och från Sao Nicolao eftersom de bara gick på måndagar och onsdagar. Tidtabellen för våren var inte färdig förrän under senvintern och det kom att ändra sig även under vårens gång. Vi fick t.ex. fem besked om flygändringar de sista månaderna innan resan och väl på öarna ändrades avgångarna för fyra av flighterna med bara någon dags varsel. För att undvika missöden bör man lämna uppgifter till Cabo Verde Airlines om var man bor på öarna så att de kan ringa upp vid eventuella ändringar. Det går även att ringa dem (nummer kan fås på deras kontor eller i någon av incheckningsdiskarna på öarna) en till två dagar innan avresa och fråga om eventuella flygändringar.
Vi undersökte även möjligheterna att chartra ett eget plan med Cabo Verde Express men det var på tok för dyrt. Väl på plats upptäckte vi att det fanns ytterligare ett bolag som flög inrikes, Halcyonair. Det totala priset för alla våra flygningar blev 13460 kr per man.
Hyrbil
Avis var bolaget vi utnyttjade på Santiago, som var enda ön vi behövde hyrbil på. I förväg hade vi att välja på en liten modell (typ Fiat) eller en stor modell (typ 4×4 jeep). Inte så svårt val när man är fem skådare med packning. Vi hade en hel del strul med att få ut bilen eftersom det lokala Aviskontoret inte hade fått vår bokning! Det löste sig dock till slut och efter många turer fick vi ut en bil. Tyvärr gav bilen i princip upp dagen därpå mitt ute på Santiago så vi fick åka tillbaka till Praia och byta till en ny. Först ville killen då pracka på oss en Fiat av storlek sardinburk men efter lite övertalning fick vi istället ut en fräsch jeep. Som ersättning för allt strul fick vi tack och lov kraftig rabatt på bilhyran (som annars skulle ha kostat drygt 1000 kr per dygn!). Det fanns även ett Hertzkontor på flygplatsen men det gick inte att boka bil där online. Huruvida det är möjligt via telefon undersökte vi aldrig.
Boende på öarna
Santiago – Residencial Sol Atlantico, Praia Tel: +2382612872 3000 CVE för ett dubbelrum och 2000 CVE för ett enkelrum. Rummen har egna badrum och priset inkluderar frukost. Ett basic hotell inne vid ett av de stora torgen i Praia. I tidigare rapporter kan man läsa att folk haft tornuggla över odlingsmarken bakom hotellet men dessa odlingar är nu i princip ett minne blott så några tornugglor ska man nog inte hoppas på där. När man väl lärde sig vägen till hotellet, var det smidigt att ta sig ut från staden och upp i bergsområdena norr om staden. Receptionisterna pratade bra engelska.
Sao Nicolao – Residencial Alice, Tarrafal Tel: +2382361187 3000 CVE för ett dubbelrum och 2500 för ett enkelrum. Rummen har egna badrum. Frukost kostar 350 CVE och middag 600 CVE, dessa måste dock förbeställas. Hotellet ligger i staden Tarrafal, nere vid hamnen. Denna hamn kommer du att utgå ifrån när du skall till Raso. Prata med föreståndaren till hotellet, så tar han upp kontakten med kaptenerna på båtarna. Han pratar dock inte engelska så lite spanska kan vara bra att ha i bagaget.
Boavista – Residencial Bom Sossego, Sal Rei Tel: +2382511155 2700 CVE för ett dubbelrum och 2500 för ett enkelrum. Gemensamma duschar och toaletter i korridoren men å andra sidan inkluderar priset frukost. Ett fräscht hotell, som ligger i staden Sal Rei. Tar 10 minuter från flygplatsen hit med aluguer. Ägaren pratar bra engelska och är mycket service minded.
Transporter på öarna – Aluguer
Vi vill med nedanstående priser ge dig en hyggligt färsk bild av vilka priser som vi fick betala för att ta oss fram mellan olika ställen med öarnas taxifordon (Aluguer). Det är mycket bra att känna till dessa priser innan, man ger sig in i förhandling med förarna. I många fall testar förarna med ett för högt pris men om du lugnt och sansat talar om för dem att du vet att priset är för högt och berättar vad du är villig att betala så går de ofta med på det. Priserna nedan gäller för fem personer om inget annat anges.
Sao Nicolao
Flygplatsen – Tarrafal 2000 CVE (chartrad)
Tarrafal – Punta do Barril 500 CVE (chartrad)
Punta do Barril – Tarrafal 500 CVE (chartrad, hämtning efter överenskommelse)
Tarrafal – Punta do Barril 500 CVE (chartrad)
Punta do Barril – Tarrafal 500 CVE (chartrad, hämtning efter överenskommelse)
Tarrafal – Monte Gordo 500 CVE (chartrad)
Monte Gordo – Vila de Ribeira Brava 750 CVE (delad)
Vila de Ribeira Brava – Punta do Corjua – Tarrafal 4000 CVE (chartrad, lämnade och sedan hämtade igen efter överenskommelse vid Punta do Coruja)
Tarrafal – Praia Branca 1200 CVE (chartrad)
Praia Branca – Tarrafal 300 CVE (2 pers, delad)
Praia Branca – Tarrafal 1000 CVE (3 pers, chartrad)
Tarrafal – flygplatsen 2000 CVE (chartrad men ändå delad)
Boavista
Sal Rei – Rabil Lagoon 500 CVE (chartrad)
Rabil Lagoon – Sal Rei 300 CVE (chartrad, haffad vid vägen)
Sal
Flygplatsen – Santa Maria 2000 CVE (Två taxibilar, 1000+1000)
Santa Maria – Pedra de Lume 1600 CVE
Pedra de Lume – flygplatsen 500 CVE
Här slutar citaten från Rickard Eks och Olof Jönssons PDF-rapport från fågelskådande i Kap Verde 2009
Aftonbladet tillhandahåller informativ artikel samt PDF av Katarina Zeidlers guide till Kap Verde-öarna.
Av Rickard Ek och Olof Jönsson