De hjälper barn på Kap Verde
De träffades på Sandöskolan för blivande biståndsarbetare. Efter att ha volontärarbetat i Afrika i två omgångar är nu Sylvia Hermansson och Pelle Rathsman upptagna med sitt senaste projekt, en fadderverksamhet på Kap Verde. Karlstadsparet har precis kommit hem från en resa till Kap Verdes huvudstad Praia. Det är där basen för fadderverksamheten Mini Black finns. Sylvia och Pelle var med och startade den för Kap Verdeföreningens räkning för fem år sedan.
– Kärnan är daghemmet Mini Black i den fattiga stadsdelen Várzea. Det är de allra fattigaste och mest utsatta barnen som får komma dit, där de får två mål mat om dagen, pedagogisk stimulans och förbereds inför skolstarten, berättar Sylvia.
För familjerna som knappt har råd med mat är dagiset en livlina. Många av barnen lever med ensamstående föräldrar eller är på annat sätt ekonomiskt och socialt utsatta. Hittills har drygt 70 av barnen som går eller har gått på Mini Black fått svenska, och flera av dem värmländska, faddrar. Sylvia är även involverad i en ungdomsverksamhet och berättar att det finns ett handbollslag som spelar i tröjor med Forshaga handbollsklubbs logga på.
När socionomen Sylvia och arkitekten Pelle träffades på Sandöskolan på 70-talet var båda redan engagerade i Afrikagrupperna. Tillsammans volontärarbetade de i Moçambique i två år. Efter en mellanlandning i Karlstad återvände de till Afrika, då för att bo tre år på Kap Verde i landets näst största stad Mindelo. Pelle och Sylvia arbetade i ett självbyggnadsprojekt i slummen.
– Vi drevs av vår politiska övertygelse och av äventyrslystnad – vi var unga och ville ut i världen, förklarar Pelle. Kontakten med Kap Verde har funnits kvar sedan dess och paret har varit på besök i flera omgångar. De är numera lokala kändisar och vid senaste resan prisades de för sina insatser av landets regering.
Varför fastnade ni så just för Kap Verde?
– Folk är vänliga, nyfikna och intresserade. Dessutom är de duktiga på att administrera – det gör volontärarbetet enkelt. I fadderbarnsprojektet jobbar alla helt ideellt vilket innebär att faddrarnas pengar går oavkortat till organisationen. Så fungerar det inte överallt i Afrika, säger Sylvia.
Det är mycket troligt att det blir fler utlandsår fram- över för paret Hermansson/Rathsman. Pelle vet precis vad han skulle vilja göra:
– Starta ett nytt projekt där man bygger hus och skapar arbetstillfällen med hjälp av microlån. Det känns meningsfullt att med små resurser kunna göra stora förbättringar i fattiga människors liv.
Publicerad: 2011-01-08 15:44
Fadderverksamhet för daghemmet Mini Black
I januari 2011 har 70 barn fadderföräldrar genom Amigos de Cabo Verde. Fadderföräldrarna betalar varje månad ett valfritt belopp, vanligast mellan 100 och
200 kr per månad till föreningen. Vill du bli fadder?
Klicka här för att läsa mer!
Intresserad av att stödja föreningens hjälparbete?
Klicka då här för att läsa mer!